CSOK


Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)

Az első CSOK szabályozás 2015 júliusában látott napvilágot. A Kormány szándéka szerint azokat az igénylőket támogatta ezzel a lehetőséggel, akik saját meglévő megtakarításaikat kiegészítve szerettek volna lakóingatlant vásárolni, építeni, vagy bővíteni.

Az elérhető vissza nem térítendő állami támogatás összege 600 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet attól függően, hogy hány gyermek után, hány négyzetméteres hasznos alapterületű otthonra, használt vagy új lakásra veszik-e igénybe.

 

A CSOK-kal elérhető támogatási összegekről az alábbiakban tájékozódhat

                       

 

Az első CSOK szabályozást több alkalommal módosította a Kormányzat, viszont összességében elmondható az, hogy a módosítások egyben a feltételek könnyítését, lazítását jelentették.

Az alábbiakban a CSOK különböző fogalmait és a szabályozás átláthatósága miatt egy-két fontos szabályt emeltünk ki Önnek. 

 

1.  Mi számít új lakásnak?
2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik. Emeletráépítéssel vagy tetőtérbeépítéssel megvalósuló lakóegység is új lakásnak számít a szabályozásban.

 

2. Kik vehetik igénybe az új CSOK-ot?

Mindenki, akinek vele együtt élő gyermeke van, legyenek házaspárok, élettársak vagy egyedülállók. Jövőbeni gyermek vállalásával viszont csak a fiatal házaspárok kaphatnak CSOK-ot, illetve növelhetik támogatási összegüket. Fiatal házaspárnak azok a házastársak számítanak, akik közül a CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában legalább egyikük még nem töltötte be a 40. életévét. Az igénylőknek 180 napos folyamatos társadalombiztosítással kell rendelkezniük akár belföldön, akár külföldön. A három gyerekre és új lakáshoz járó 10 millió forinthoz pedig legalább 2 éves (legfeljebb 15 napos megszakítású) társadalombiztosítás szükséges.
 

3. Mely gyermekek után lehet igénybe venni?

A magzatok és ikermagzatok után a terhesség betöltött 12. hetét követően, a már megszületett, eltartott gyermekeknél a 25. életév végéig, függetlenül attól, hogy felsőoktatási intézményben tanul-e, vagy nem. A megváltozott munkaképességű gyermekre később is igénybe vehető, ha ez az állapot már legalább egy éve tart vagy egy év alatt várhatóan nem szűnik meg. A CSOK csak az igénylővel közös háztartásban élő, illetve vele együttköltöző gyermek után egy alkalommal vehető igénybe.
 

4. Előre hány gyermeket lehet vállalni?

A 10 milliós, új lakáshoz járó összeg igénybe vételéhez 3 gyermek, egyéb esetekben legfeljebb 2 gyermek vállalható előre. Három gyermek esetében 10, kettő esetében 8, egy esetében 4 év alatt kell megszületniük a gyermekeknek.
 

5. Mi van, ha nem születik meg a vállalt számú gyermek?

A meg nem született gyermekszámra eső támogatási összeget a határidő lejártát követő 60 napon belül vissza kell fizetni a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten (a 10 milliós támogatás esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat 5-szörösével növelten). Nem kell kamatot fizetni, ha ötszöri mesterséges megtermékenyítési kísérlet ellenére vagy bizonyított meddőség miatt nem születik gyermek. A gyermekvállalást teljesítettnek tekintik, ha a házastársak egyike elhunyt, a gyermek születését megváltozott munkaképességű személlyé válás hiúsítja meg, a gyermek a terhesség 12. hete után halva születik, vagy éppen meghatározott fogyatékossággal, betegséggel születik.
 

6. Kik nem vehetik igénybe az új CSOK-ot?

Azok, akik a Btk. bizonyos paragrafusai alapján bűncselekményt követtek el (és ennek jogkövetkezményeitől nem mentesültek), illetve akik korábban jogosulatlanul vettek igénybe otthonteremtési kedvezményt, illetve az elmúlt 180 napban nem voltak végig tb-biztosítottak. A 10 milliós összeghez az juthat hozzá, aki (már) nincs a KHR-listán.
 

7. Igénybe veheti-e, akinek már van lakástulajdona?

Használt ingatlan esetén: Igen, amennyiben a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére használja fel a megelőző 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási árát is. A vásárolt lakás (magasabb) vételára és az eladott lakás (alacsonyabb) eladási ára közötti különbözeténél nem lehet nagyobb ilyenkor a támogatás.

Új ingatlan esetén: Korlátozás nélkül használható a CSOK vásárlásra, vagy építésre attól függetlenül, hogy az igényő(k)nek van-e ingatlana, vagy nincsen.
 

8. Hol igényelhető az új CSOK, és mennyibe kerül az igénylés?

A HOUSE36 ingatlanhálózat bármelyik irodájában tapasztalt szakemberek segítségével amennyiben a CSOK-hoz további lakáshitelt is igénye is van. Kizárólag CSOK-igénylésekor a hitelintézetek vizsgálják a feltételek teljesülését.
 

9. Mikor kell igényelni a CSOK-ot?

Nem változott, hogy a jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását új vagy használt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően, bővítés esetén pedig a bővítési munkálatok megkezdése előtt kell kérni a hitelintézettől.

 

10. Mit kell tudni az új, kamattámogatott lakáshitelről?

Azok igényelhetik, akik igénybe veszik a három gyermek után járó 10 millió forintos CSOK-ot is, és legalább 60 négyzetméteres hasznos alapterületű új lakásba vagy 90 négyzetméter alapterületű lakóépületbe költöznek. Az állami kamattámogatás mértéke az eddigi kamattámogatási rendszerben felszámított ügyleti kamat 3%-kal csökkentett értéke, vagyis akkora, hogy a bank által felszámított kamat az ügyfél felé 3%-ra csökkenjen. Ezek a hitelek csak 5 éves kamatperiódusúak lehetnek, a kamattámogatás pedig a hitel futamidejének első 25 évére szól. A hitel kamattámogatott összege nem haladhatja meg a 10 millió forintot, fiatal házaspárok előre vállalt gyermek után is igényelhetik. Természetesen semmi akadálya, hogy valaki rövidebb (pl. 10 éves) futamidőre, a 10 milliósnál kisebb összeggel vegye fel támogatott hitelét.
 

11. Osztatlan közös tulajdonra igényelhető-e a támogatás?

Osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanokra ismét igényelhető támogatás. Ehhez az Igénylőnek használati megállapodást kell kötnie az ingatlan többi tulajdonosával.

A korábbiaktól eltérő módon olyan új lakások vásárlására is lehet igényelni a támogatást (CSOK), amelyek nem rendelkeznek még használatbavételi engedéllyel.

 

12. Szolgálati lakással rendelkezők igényelhetik-e a támogatást?

A szolgálati lakással rendelkezők (rendőrök, katonák, lelkészek, stb.) akkor is igényelhetnek támogatást, ha továbbra is a szolgálati lakásban kell élniük.

Nekik nem kell beköltözniük a támogatás célját képező ingatlanba, az ő esetükben nem minősül a jogosultsági feltétel megszegésének, ha nem a támogatással érintett célingatlanban laknak majd.

 

13. Mennyi ideje áll rendelkezésre az igénylőknek az ingatlanba való bejelentkezésre? 

Az eddigi 30 nap helyett 90 napja van az Ügyfeleknek bejelentkezniük a támogatás célját képező ingatlanba.

(forrás: www.portfolio.hu cikkének felhasználásával)

 

CSOK-, vagy hitelfelvétel előtt áll?

Keresse bátran naprakész tudással rendelkező hitelszakértő kollégáinkat, akik szakszerű és teljeskörű tájékoztatást nyújtanak Önnek.

Miért éri meg Önnek felvenni a kapcsolatot hitelszakértőinkkel?

  • Teljesen INGYENES
  • naprakész tudással rendelkeznek a CSOK és a hitelezés területein
  • Lakástakarék Pénztár számlanyitásban is tudnak Önnek segíteni, amivel 30% állami támogatásban részesülhet
  • az összes nagy magyarországi bankkal kapcsolatban állnak
  • banki nyitvatartási időn kívül is szívesen állnak rendelkezésére

segítenek eligazodni a szabályozás útvesztőiben